Arbeidsrettslinjen
Arbeidsrettslinjen består av fem moduler som gir en helhetlig kompetanse i faget gjennom en teoretisk og praktisk tilnærming.
Hva er arbeidsrett
Arbeidsrett regulerer forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Rettsreglene omfatter plikter og rettigheter fra før ansettelse, gjennom hele ansettelsesforholdet og frem til det avsluttes. De mest sentrale lovene er Arbeidsmiljøloven, Statsansatteloven, Arbeidstvistloven, Ferieloven og Tjenestetvistloven. I tillegg finnes relevante bestemmelser i en rekke andre lover.
Lover og avtaler man må forholde seg til som tillitsvalgt
Som tillitsvalgt er man medlemmenes stemme i møte med arbeidsgiver. Mange problemstillinger kan løses ved å henvise til lov- og avtaleverk, men det krever kunnskap om hvor man finner relevant informasjon, hvordan den skal tolkes, og – ikke minst – hvordan den formidles på en tydelig og effektiv måte.
Hva er arbeidsrettslinjen?
Arbeidsrettslinjen består av fem moduler som gir en helhetlig kompetanse i arbeidsrett.
Innholdet og omfanget er basert på pensum fra studieemnene Individuell arbeidsrett og Kollektiv arbeidsrett ved Universitetet i Oslo. Modulene er spesialtilpasset tillitsvalgte og de utfordringene man kan møte i rollen, for eksempel knyttet til stillingsvern og tariffrett.
Modulene i arbeidsrettslinjen
Modulene går over en uke, fra mandag til fredag, og er på 40 timer hver. Alle modulene gjennomføres på Sørmarka konferansehotell med undervisning i klasserom. Innholdet i kursene dekker både privat og offentlig sektor. I tillegg til undervisningen, vil du her bli kjent med tillitsvalgte i andre forbund, og få diskutert og delt erfaringer med dem.
Undervisningen vil bestå av teori, oppgaveløsing og gruppearbeid – med vekt på trening i skriftlig saksfremstilling. Din erfaring som tillitsvalgt vil også være en viktig bidragsyter i undervisningen.
De fem modulene
Modulene i arbeidsrettslinjen er; rettskilder, medbestemmelse, stillingsvern, individuell og kollektiv arbeidsrett bygger på hverandre. Samlet gir de en helhetlig kompetanse i faget.
- Rettskilder er den du starter med. Denne modulen er obligatorisk for å kunne melde seg på de øvrige modulene. Rettskildelæren handler om hvordan du som tillitsvalgt må gå fram for å finne ut av hva som er gjeldende rett. Denne læren danner grunnlag for forståelse av de påfølgende modulene. Når Rettskilder er fullført, kan du ta følgende moduler i den rekkefølgen som passer best for deg.
- Stillingsvern gir en fordypning i lover og regler for ulike former for opphør av arbeidsavtaler: oppsigelse, avskjed, suspensjon og permittering. Her gjennomgås både de formelle reglene, form/saksbehandling, samt de materielle reglene som saklighet og ansiennitet.
- Individuell arbeidsrett handler om inngåelse av arbeidsavtalen. Her gjennomgås alminnelige avtalerettslige prinsipper som hvilke krav som stilles i forbindelse med en ansettelsesprosess, hvilke rettigheter og plikter som gjelder når arbedisavtaler inngås, hva man rettsgyldig kan legge inn i en arbeidsavtale.
- Kollektiv arbeidsrett gir en fordypning i lover og regler for det kollektive avtalesystemet, som grunnlaget for krav om tariffavtale, rettslig grunnlag og gjennomføring av arbeidskamp og tvistebehandling i tariffsaker.
- Medbestemmelse gir en fordypning i reglene for arbeidstakers medvirkning i beslutningsprosessene på arbeidsplassen. Her gjennomgår vi reglene for representasjon i styrende organer, informasjon og drøftelser i forkant av beslutninger, og arbeidstakers medvirkning i det daglige arbeidet.
Deltakerne mottar kursbevis etter hver fullførte modul og får vitnemål ved fullført arbeidsrettslinje.