LO Tillitsvalgtskolering

Arbeidsmiljølinjen

Arbeidsmiljølinjen bygger på grunnopplæringen i arbeidsmiljø, (40-timers kurset), som er lovpålagt opplæring for de aller fleste verneombud i Norge.

Linjen består av fire moduler som til sammen gir solid kompetanse i arbeidsmiljøarbeid og samarbeid om utvikling av trygge arbeidsplasser.

Hva er arbeidsmiljø?

Hvordan skal vi ha det på arbeidsplassen, og hva er egentlig et godt arbeidsmiljø? Dette er spørsmål vi søker svar på i arbeidsmiljøskolen.

Hva er arbeidsmiljølinjen?

Arbeidsmiljølinjen er fagbevegelsens høyeste utdanning for verneombud og tillitsvalgte som jobber med arbeidsmiljø. Opplæringen skal bidra til å styrke verne- og miljøarbeidet på arbeidsplassene.

Arbeidsmiljøarbeid utføres i samarbeid. For å mestre dette samarbeidet, trenger vi kunnskap om hvordan man lykkes i å utvikle et godt arbeidsmiljø i fellesskap. Fag og tema er valgt med tanke på å sette deltakerne i stand til å bli gode bidragsytere i dette samarbeidet.

Arbeidsmiljøskolen

Arbeidsmiljøskolen trinn 1 er første del av de to grunnleggende trinnene på Arbeidsmiljølinjen.

Som verneombud er det viktig å være forberedt på utfordringer og ha riktige verktøy for å håndtere dem. Arbeidsmiljøskolen er et verdifullt tilbud for å styrke ferdigheter og kunnskaper innen arbeidsmiljøarbeid. Undervisningen bygger på LOs pedagogiske prinsipper, der deltakernes erfaringer og utfordringer er grunnlaget for læringen. Metoden inkluderer forelesninger, gruppearbeid, diskusjoner, prosjektarbeid og ekskursjoner. Du vil også få individuell veiledning.

Kurset dekker temaer som kommunikasjon, Arbeidsmiljøloven, juridiske aspekter, psykososiale faktorer, og internkontroll. Et miniprosjekt lar deg teste teorien i praksis, og du får konkrete verktøy for bedre HMS-arbeid. Dette gir deg kompetansen du trenger for å bidra til et trygt arbeidsmiljø.

Trinn 1 går over 2 uker og arrangeres tre ganger per år.

Arbeidsmiljøskolen trinn 2 bygger på trinn 1 og gir deg den fordypningen du trenger for å utvikle en helhetsforståelse av arbeidsmiljøarbeid og styrke samarbeidet på arbeidsplassen.

På trinn 2 kan du forvente 4 uker med intensiv opplæring delt opp i to samlinger (3+1), der vi går enda dypere i temaene arbeidsmiljø og samarbeid – kommunikasjon, læring, verdier, økonomi og jus, samt prosjektarbeid.

Du vil få praktiske verktøy og metodikk for å arbeide systematisk og utvikle presise formuleringer i arbeidsmiljøarbeidet.

Gjennom varierte undervisningsmetoder som forelesninger, gruppearbeid, prosjektarbeid og ekskursjoner, får du mulighet til å lære på en praktisk og erfaringsbasert måte.

Undervisningen bygger på LOs pedagogiske prinsipper, og du vil dra nytte av å bruke dine egne erfaringer aktivt i læringen.

Trinn 2 går over til sammen fire uker, og arrangeres en gang per år.

Universitetsstudier

De som har fullført trinn 1 og 2 på Arbeidsmiljøskolen, har mulighet til å gå videre på to universitetsstudier som vi arrangerer i samarbeid med OsloMet.

Arbeidsmiljø i endring (30 studiepoeng)

Dagens arbeidsmiljø er i sterk endring, og arbeidslivet står midt i et omfattende skifte. Tillitsvalgte, hovedverneombud og verneombud spiller en viktig rolle i å utvikle og påvirke arbeidsmiljøet på sine arbeidsplasser.

Utdanningen gir et teoretisk grunnlag for å forstå hvordan vi kan samhandle og utvikle det organisatoriske arbeidsmiljøet i virksomheter. Vi ser på de viktigste utfordringene i dagens arbeidsmiljø og hvordan virksomheters utvikling passer inn i et nasjonalt og globalt perspektiv.

Miljøarbeid i bedrift og samfunn (30 studiepoeng)

I denne utdanningen utforskes de sentrale rollene som tillitsvalgte, hovedverneombud og verneombud har i å påvirke både arbeidsmiljø og ytre miljø på arbeidsplassene.

Tidligere har fokuset vært på arbeidsmiljørelaterte saker, men i løpet av de siste tiårene har behovet for kunnskap om ytre miljøspørsmål blitt stadig viktigere. Bedrifters beliggenhet, produksjonsmetoder og produksjonsmidler har direkte innvirkning på miljøet, både positivt og negativt. For å kunne ta gode beslutninger, stille de riktige spørsmålene og komme med løsninger, er det nødvendig å ha et bredt kunnskapsgrunnlag.

Gjennom dette studiet får studentene en dypere teoretisk forståelse av ytre miljø på lokalt, nasjonalt og globalt nivå. Etter endt utdanning vil studentene være i stand til å bruke denne kompetansen praktisk i arbeidet med å forbedre miljøet på lokalt nivå.

Studiet tar også for seg hvordan man kan jobbe målrettet og praktisk med utfordringer knyttet til det fysiske arbeidsmiljøet i den enkelte bedrift eller kommune. I tillegg vil studentene få innsikt i dagens miljøsituasjon og kunne forutse fremtidige utfordringer. Dette gir dem muligheten til å bidra aktivt til miljøomstillinger i sine egne bedrifter, organisasjoner og lokalsamfunn.

Ingvild

Ingvild Laila Vatnelid

Rådgiver

Arbeidsmiljølinjen og LO-Skolen organisasjon